Home Zdravlje Zašto ne treba piti flaširanu vodu?

Zašto ne treba piti flaširanu vodu?

0

Svakog dana u organizam unosimo čestice mikroplastike. Udišemo ih pri prolasku gradom ili dostavljamo u naše tijelo prilikom konzumiranja hrane i pića. 

Redovno ispijanje flaširane vode doprinosi većoj količini tih čestica u našem organizmu.

Upitno dejstvo

Osobe koje piju isključivo flaširanu vodu, a ne vodu iz česme, popiju još dodatnih 90 000 plastičnih čestica godišnje. Još uvijek nije u potpunosti poznato kakvo dejstvo takve čestice imaju na naše zdravlje. Neka istraživanja pokazuju da vrlo sitna mikroplastika može dospjeti u naše tkivo, gdje može izazvati imunološku reakciju ili otpuštati otrovne tvari apsorbovane iz okoline, uključujući teške metale.

Osam kategorija

Čestice mikroplastike ne apsorbujemo samo konzumacijom životinja koje su ih progutale. One u našu hranu dospiju i tokom proizvodnje, te pakovanja. Naučnici su stoga u spomenutom istraživanju podijelili njihov unos u osam kategorija: vazduh, alkohol, flaširana voda, med, plodovi mora, so, šećer i voda iz česme. Ostale namirnice, poput mesa ili povrća nisu uključili u analizu jer za njih nisu imali dovoljnu količinu podataka.

Nakon analize došli su do zaključka kako je ukupna godišnja konzumacija mikroplastike iznosila oko 81 000 čestica za dječake, 121 000 za muškarce, 74 000 za djevojčice i 98 000 za žene.

Velika razlika

Ono što je predstavljalo veliku razliku u nivou unosa tih čestica bilo je to konzumira li se flaširana voda ili ona iz česme. Naime, istraživači su procijenili da je godišnji unos čestica kroz vodu za piće, ako se pije samo ona flaširana, oko 75 000 za dječake, 127 000 za muškarce, 64 000 za djevojčice i 93 000 za žene. Za one koji konzumiraju vodu iz česme, dodatni unos mikroplastike je značajno manji, samo 3 000 čestica za dječake, 6 000 za muškarce, 3 000 za djevojčice i 4 000 za žene.

Zdravlje u kući