Home Vijesti Zašto su folkloraši iz Dervente ostali uskraćeni za put u Katar?

Zašto su folkloraši iz Dervente ostali uskraćeni za put u Katar?

0

Sve pripreme KUD-a “Bosiljak” za odlazak na internacionalni festivala u Kataru išle su po planu, te je sve bilo spremno da Dervenćani odu u jednu od najbogatijih zemalja svijeta na još jedan u nizu festivala koje su posjetili širom svijeta.

Međutim, dvadesetak dana pred polazak, rukovodstvu KUD-a javila se ambasadorka BiH u Kataru Biserka Turković sa željom da to društvo u ovoj zemlji nastupa 1. marta u znak obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, što nije bio dogovor sa organizatorima.

– Amabasadorka je htjela da mi svojim nastupom obilježimo za nju veliki dan, a mi smo to izričito odbili, ne iz razloga što mi imamo nešto protiv tog dana, nego jednostavno to nije bio dio našeg dogovora sa organizatorima, nakon čega je rukovodstvo odlučilo da ne idemo na taj festival, iako smo avionske karte već uzeli – rekla je za SrpskaCafe rukovodilac i koreograf KUD-a Stana Nagradić.

Turković je tada započela borbu da se ovo kulturno-umjetničko društvo izbaci sa festivala, da mu čak i zabrani ulazak u Katar. Organizatori su zbunjenin djelovanjem ambasadorke Dervenćanima ponudili da dođu bez obaveza da nastupaju, ali to nije bilo moguće.

– Što se tiče organizatora, oni su bili maksimalno korektni, činili su sve što je bilo moguće da se ovaj projekat realizuje, ali više sila nije to dopustila. Oni su čak pokušali, da uz dopuštenje instituacija BiH da mi budemo učesnici festivala, kako bi se ova gospođa na neki način zaobišla. Saglasnost su dali Ministarstvo inostranih poslava BiH i CIOFF, te je isto htio dati i Predsjedavajući Predsjedništva BiH, ali ništa nije moglo da pomogne – objašnjava Nagradićeva.

– Nažalost, ta žena nije mogla da prihvati ansambl iz Republike Srpske, nije mogla da prihvati ansambl koji svira šargiju. Nismo mogli dopustiti da se nekom dodvoravamo, jednostavno nismo dali na sebe. Mi već u julu idemo u Belgiju na festival, koji je možda i jači od ovog u Kataru – jasna je ona.

Bisera Turković bila je prva ambasadorka imenovana u istoriji Bosne i Hercegovine, a bila je i ambasador ove zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Brazilu.

Na upite koje smo poslali ambasadi BiH u Kataru putem mejla, koji smo našli na zvaničnoj stranici ove ambasade sa željom da nam pojasne šta se ovdje zapravo desilo, nismo dobili odgovor.

SrpskaCafe