Home Biznis Zbog Mundijala će svjetska ekonomija izgubiti 11,9 milijardi dolara, a jedna zemlja...

Zbog Mundijala će svjetska ekonomija izgubiti 11,9 milijardi dolara, a jedna zemlja je u posebnoj opasnosti

Brazil soccer fan reacts as they watch a live telecast of their team's World Cup match against Switzerland at Maua square in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, June 17, 2018. The match ended in a draw 1-1. (AP Photo/Leo Correa)

Ukupno 11,9 milijardi dolara svjetskog bruto domaćeg proizvoda je u opasnosti da bude izgubljeno tokom prve dvije nedjelje Svjetskog fudbalskog prvenstva zbog pada produktivnosti u periodu radnog vremena, prema računici agencije “Blumberg”.

Računajući koliko je produktivnih sati u opasnosti zbog ovogodišnjeg turnira i koja je cijena po poslodavce i ekonomije širom svijeta, “Blumberg” je pošao od pretpostavke da klasično radno vrijeme traje od 9 sati ujutru do 5 popodne, i da će 50 odsto radne snage iz svake populacije biti zainteresovano da gleda Mundijal.

Prema analizi njujorške agencije, utakmice koje će Brazil odigrati sa Srbijom i Kostarikom vjerovatno će skupo koštati brazilsku ekonomiju, jer će prouzrokovati prekid radnog vremena.

Iako Brazil važi za favorita za osvajanje Mundijala, povećana produktivnost, u slučaju pobjede, neće imati značajnijeg efekta niti će trajati dovoljno dugo kako bi se nadoknadio fond izgubljenih radnih sati, ocjenjuje se u izvještaju.

Ako bi došlo do neočekivanog poraza Brazila od Kostarike, posljedice bi mogle biti katastrofalne, a produktivnost bi pala za 14,4 odsto u satima nakon meča.

Iz tog razloga, brazilska vlada je smislila nov pristup, dozvoljavajući državnim službenicima da usklade svoje radno vrijeme sa satnicom kada se takmiči nacionalni tim.

U prvom krugu Mundijala, većina brazilskih državnih agencija će zaposlenima dozvoliti da odu ranije sa posla ako se popodne održava meč ili da dođu kasnije kada Brazil igra ujutru.