Home Banjaluka Zbog odlaska radnika na čekanju novi putevi, mostovi i vrtići u Banjaluci

Zbog odlaska radnika na čekanju novi putevi, mostovi i vrtići u Banjaluci

0

Mnogi tenderi su tokom prošle godine poništeni zbog nepovoljnih ponuda, a zbog svega toga prolongirana je realizacija brojnih projekata u Banjaluci, a takva praksa se nastavlja i u ovoj godini.

Cjelokupna situacija ide na štetu građana jer to u praksi znači da je otvaranje novih vrtića, dogradnja škola ili početak gradnje mostova ili saobraćajnica prolongirana od nekoliko mjeseci do pola godine dok se za neke projekte i ne zna kada bi njihova realizacija mogla početi.

Primjeri su brojni, a posljednji slučaj je još jednom odgodio početak rekonstrukcije prostora u naselju Starčevica za potrebe novog vrtića koji je trebao biti otvoren lani. Nedavno je po drugi put poništen tender za izbor firme koja bi bila zadužena za taj posao a prvi put se to dogodilo u oktobru prošle godine. U njemu treba biti smješteno oko 60 mališana čime bi se bar malo smanjile liste čekanja za upis djece na kojima se u prosjeku već godinama nalazi oko 2.000 mališana.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je razlog za poništenje taj što su firme dostavile ponude koje su bile daleko veće od planiranih sredstava.

-I to nije na žalost jedini ovakav tender. Imamo primjer na Laušu gdje ne možemo početi izgradnju kanalizacije jer smo nedavno po treći put poništili tender iz istog razloga – kazao je Bilčar.

Naveo je da je ovaj trend prisutan u posljednjih godinu dana.

– U tom periodu je došlo do porasta cijene željeza, derivata i na kraju ključno do porasta cijene radne snage. Zbog velikog odlaska kvalifikovanih radnika u oblasti građevine na rad u inostranstvo poslodavci su došli u situaciju da moraju povećati plate zaposlenima kako bi ih zadržali. Time je došlo do porasta troškova poslovanja  i onda oni na tenderima ne mogu naći računicu u cijenama za izvođenje radova koje su nudili ranije. Zato mi dobijamo ponude koje su daleko veće od projektantske vrijednosti – kazao je Bilčar i dodao da zbog ponavljanja tenderskih procedura kasni relizacija projekta od tri do šest meseci.

Naglasio je da će oni zbog toga u budućnosti morati povećati budžete za pojedine projekte.

Ni resor puteva nije bio pošteđen. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je u najboljem slučaju potrebno dva meseca da prođe tenderska procedura pod uslovom da nema problema.

– Ako ona iz bilo kog razloga ne uspije mi često zbog ponavljanja javne nabavke gubimo građevinsku sezonu – rekao je Sandić.

Potvrdio je da su unazad godinu dana i za njhove projekte izvođači znatno  povećali ponude koje dostavljaju na tendere.

– Zbog većih cijena mi onda  moramo tražiti dodatni novac i dok se to uradi  kroz realokacija novca  u budžetu potrebno je vrijeme i tek nakon toga idemo sa ponovljenom nabavkom. Dok sve to prođemo pojedini projekti i po godinu dana kasne sa realizacijom. Prošle godine smo zbog toga imali velikih problema na značajnim investicijama. Na primjer, mogli smo početi gradnju puta ka Motikama ali je to propalo zbog toga što je ponuđena cijena bila daleko veća od novca koji smo mi bili planirali za tu namjenu. Išlo se u novi tender i evo zbog toga moramo čekati proleće ove godine da bi počeli sa gradnjom. Isto je bilo sa mostom u Dragočaju  – kazao je Sandić.

Izgradnja novog mosta u tom naselju, koji bi trebao da spriječi česta izlivanja rječice Dragočajke prvobitno je bila planirana još prošlog ljeta, ali je taj posao prolongiran zbog neuspješnih procedura javnih nabavki.

Ova boljka prati i projekte koji se finansiraju sa republičkog nivoa. Preduzeće “Putevi RS” je u oktobru 2018. godine  poništilo tender za nastavak izgradnje istočnog tranzita od Krfske do ulice Gavrila Principa u naselju Obilićevo. I u ovom slučaju razlog za poništenje je to što su ponude bila znatno veće od obezbjeđenih sredstva. Za gradnju ove saobraćajnice planirano je 1,3 miliona KM a ponude su se kretale  od 1,7 miliona KM do 1,8 miliona KM.

U ovom preduzeću su potvrdili da do kraja 2018. godine nije objavljen novi tender za izbor firme koja bi nastavila gradnju istočnog tranzita i nisu precizirali kada će novi biti raspisan.

Problema je bilo i kod izbora firme za dogradnju OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici, u kojoj đaci zbog nedostatka učionica već godinama pohađaju nastavu u tri smjene.  Umjesto u julu 2018. godine radovi su počeli  tek krajem septembra. I u tom slučaju prvi tender je poništen jer je bila dostavljena samo jedna ponuda koja je bila veća od planiranih sredstva za taj projekat. Iz drugog puta je izabran izvođač radova koji za taj posao dobija 1,4 miliona KM.

Iako je dogradnja u toku prolongiranje početka radova je značilo da đaci ove škole nisu dobili dodatne učionice sa početkom prošle školske godine kao što je bilo ranije planirano već je to ostavljeno za naredni period.

Opremanje sportske dvorane na čekanju

Sličnu sudbinu će zadesiti i projekat Grada, otvaranje nove sportske dvorane na lokaciji nekadašnjeg objekta Šoping centra. Nedavno je gradonačelnik Igor Radojičić obišao ovo gradilište i rekao da su građevinski radovi za koje je izdvojenao 1,2 miliona KM pri kraju ali da će se morati ponoviti tender za nabavku opreme za kupovinu koševa i druge opreme.

To znači da će sportski klubovi za čije treninge je namijenjena ova dvorana morati još neko vrijeme pričekati jer bez opreme nema uslova za adekvatan rad.

Blic