Home Zdravlje Zbog ovog odličnog trika će i vaša djeca (napokon) početi jesti zdravije

Zbog ovog odličnog trika će i vaša djeca (napokon) početi jesti zdravije

0

ČAK i voće i povrće.

Svaki roditelj želi da njegovo dijete jede zdravo i dok to ponekad može izgledati kao pomalo obeshrabrujući zadatak, nova studija objavljena u časopisu “Journal of Nutrition Education and Behavior” otkrila je jednostavnu strategiju.

U pokušaju da otkriju najbolji mogući način da se djeca predškolskog uzrasta naviknu na konzumiranje zdravije hrane, istraživači su djeci iz 98 obitelji nudili rajčicu, papriku, leću i kvinoju. Nakon šestotjedne studije, istraživači su otkrili da su djeca više voljela isprobavati nove namirnice ako su one bile uparene s nekim prehrambenim izrazom. Odnosno, djeci prijateljskom a istovremeno zdravstveno točnom rečenicom poput:

“Cjelovite žitarice pomažu vam da brzo trčite i skočite visoko.”

“Voće i povrće pomažu vam da se ne razbolite.”

“Proteini vam pomažu u učenju.”

Istraživači su otkrili da su te specifične fraze bile djelotvornije kod male djece, za razliku od izgovaranja nečeg nejasnog poput “ovo je povrće koje je dobro za vas”, jer je previše apstraktno da bi dijete razumjelo.

“Razgovori za vrijeme obroka mogu biti vrijeme za poticanje i razvijanje zdravog prehrambenog ponašanja kod male djece. Reći djetetu da je hrana dobra za njih nije tako djelotvorno kao kad mu kažete da će mu nešto pomoći da brzo trči i skače visoko”, objasnila je dr. Jane Lanigan, voditeljica studije.