Home Banjaluka Zbog poplava vanredna situacija u šest banjalučkih naselja, stradale kuće (VIDEO)

Zbog poplava vanredna situacija u šest banjalučkih naselja, stradale kuće (VIDEO)

0

U Banjoj Luci danas neće raditi ni škole ni vrtići.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima.

Situacija u Podgoričkoj ulici u kojoj je zaplavljeno nekoliko kuća je mnogo bolja nego sinoć, rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite Banja Luka.

Zahvaljujući koordinisanom ispuštanju vode iz Hidro elektrane Bočac, spriječena je veća poplava, kaže Ćućun.

Vodostaj Vrbasa je 570 cmentimetara i za 50 centimetaram se spustio, dok se nivo Vrbanje spustio za metar i 20, kaže Ćućun. Iz HE Bočac dotok je oko 400 kubika, kontrolisano se ispušta 200 kubika i tako će biti i u narednih pet sati, tvrdi Ćućun.

U Banjoj Luci danas neće raditi ni škole ni vrtići.

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu raste nekoliko desetina centimetara po satu i nalazi se dva metra ispod maksimuma od 816 cm iz 2014. godine.

Civilna zaštita pokušavala je da vrećama sa pijeskom smiri povećanje vodene stihije. Ronioci i spasioci su na terenu. Na Šeginom putu, nedaleko od ovog mjesta nekoliko domaćinstava je zaplavljeno.

Nakon 24 sata konstantnog rasta, vodostaj Vrbanje opada i trenutno iznosi 510 cmentimetara, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS-a. Prema posljednjem mjerenju koje je izvršeno u tri časa ujutru, nivo Vrbasa se povećava i trenutno iznosi 341 centimetarm, dok Bočac bilježi rast na 422 centimetram.

Fokus