Home Servisne Zbog snijega i vjetra usporeno odvijanje saobraćaja na većini puteva u BiH

Zbog snijega i vjetra usporeno odvijanje saobraćaja na većini puteva u BiH

0
Izdvajaju se dionice: Sarajevo-Tuzla, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Travnik-Donji Vakuf, Ključ-Bihać, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Bugojno-Kupres-Šujica.

Na putnim pravcima Mokro-Rogatica i Trnovo-Dobro Polje, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu mjestimično ima i u nižim predjelima centralne Bosne. U jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose.

Zbog niskih temperatura vozači se upozoravaju na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno. Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Vozači koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Zbog praznika pravoslavnog Božića, danas od 12 sati do sutra do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.