Home Svijet Zbog “žutih prsluka” spremaju novi zakon u Francuskoj

Zbog “žutih prsluka” spremaju novi zakon u Francuskoj

0

Francuska planira da uvede zakon kojim se pojačavaju sankcije za neprijavljene proteste, kao odgovor na nasilne demonstracije “žutih prsluka”.

Francuski premijer Eduar Filip je sinoć, za državnu TF1 televiziju, rekao da je neophodno sačuvati pravo na demonstracije u Francuskoj i sankcionisati one koji krše zakon, prenio je Rojters.

– Zato se vlada zalaže za ažuriranje zakona da bi se sankcionisali oni koji ne poštuju obavezu da najave proteste, oni koji učestvuju u neprijavljenim protestima, oni koji dolaze na proteste sa fantomkama – rekao je Filip.

On je dodao da bi vlada mogla da novi zakon izradi na osnovu već postojećeg zakona protiv fudbalskih huligana, prema kojem se pojedincima može zabraniti odlazak na stadion. Filip je rekao da bi novi zakon mogao da bude predstavljen već u februaru.

Dodao je i da će razbojnici koji su odgovorni za nemire i materijalnu štetu u Parizu i drugim gradovima, u kojima su opljačkane radnje ostećene banke, biti primorani da plate za štetu koju su izazvali.

Protesti “žutih prsluka” počeli su u subotu mirno u Parizu, ali se to promijenilo kada su demonstranti gađali policiju raznim predmetima i zapalili kante za djubre na otmenom Bulevaru Sen Žermen.

Policija je ispalila suzavac da bi spriječila stotine demonstranata da predju rijeku i stignu do zgrade parlamenta, prenosi Rojters.

Francuske bezbjednosne snage gadjale su i šok bombama učesnike prvog protesta ove godine.

Iznad Muzeja Orsej i kupole Francuske akademije nadvio se dim kada je policija, skoro nevidljiva na početku demonstracija, krenula na demonstrante, čim su oni skrenuli sa unaprijed dozvoljene rute.

Jedan restoran na obali rijeke Sene je zapaljen, a jedan policajac je ranjen kada ga je udario bicikl, koji je bačen sa ulice iznad obale rijeke.

Policijski brodovi patrolirali su rijekom, dok su na Bulevaru Sen Žermen na lijevoj obali Sene zapaljeni motocikli i automobili.

Do čarki između policije i učesnika protesta došlo je i u Kanu, a hiljade ljudi okupilo se i u Bordu, Ruanu i Marseju, mada je broj okupljenih djelovalo daleko manji od onog kakav je viđen u prvim sedmicama protesta.