Home Vijesti Žele ljudima vratiti dostojanstvo: Nakon Jovanke i Sanje spremni su zaposliti još...

Žele ljudima vratiti dostojanstvo: Nakon Jovanke i Sanje spremni su zaposliti još ljudi

0

“Teško mogu riječima opisati šta za mene ovo znači. Iskreno se nadam da da će ovaj projekat uspjeti, te da ću nakon mnogih životnih nedaća biti zaposlena i da ću moći svojoj porodici obezbijediti bolji život”, priča nam Sanja, majka troje djece.

Jovanka i Sanja su nakon godina provedenih bez posla, već počele gubi nadu da će im iko u ovoj državi i društvu pružiti priliku da žive od svog rada. Sve se promijenilo prije desetak dana, kada su sjele za šivaću mašinu da rade ono što najbolje znaju – šiju, vrše prepravke, dorade, ali i stvaraju potpuno nove komade odjeće. Priliku su dobile u humanitarnoj šivaonici “Zlatne ruke”, koju je pokrenuo Mozaik prijateljstva. Da Jovanka i Sanja odlično rade svoj posao, mogu se uvjeriti svi sugrađani na adresi Cara Lazara br. 20, svakog radnog dana. Koristeći usluga šivaone i dajući povjerenje Jovanki i Sanji, pomoći ćete im da nakon dugo vremena dobiju platu. Cijene nisu definisane, naplata usluga šivaone je isključivo na dobrovoljnoj bazi.

Puno je trenutno kod mene emocija, tako da teško mogu riječima opisati šta za mene ovo znači. Iskreno se nadam da će ovaj projekat uspjeti, te da ću nakon mnogih životnih nedaća biti zaposlena i da ću moći svojoj porodici obezbijediti bolji život”, priča nam Sanja, majka troje djece.

Druga radnica Jovanka je bez posla ostala prije 13 godina. Kaže da je presrećna zbog nove prilike, ali i činjenice da građani, i za ovo kratko vrijeme od početka rada šivaonice, dolaze i traže njihove usluge.
Želja joj nije samo da zarađuje za sebe, već da pomaže i udruženju koje je uvijek uz nju – Mozaiku prijateljstva.

Razgovor o ovom projektu nastavili smo sa Miroslavom Subašićem, čovjekom koji stoji iza svega, u prostoru pored šivaonice koji će uskoro postati prodavnica.
Ovdje će svi zainteresovani moći kupiti različite rukotvorine ovih vrijednih žena od tekstila i drugih materijala, ali i sitnice koje su donirane i prepravljene. Subašić vjeruje da će, ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom, uspjeti otvoriti još radnih mjesta.

 

Ljude velika nevolja i neimaština dovede na naša vrata. Nije to nimalo lako, a osim pomoći koju im možemo pružiti, ključno je vratiti im samopouzdanje, dati priliku da rade i žive od svog rada. Ovo je Sanjina i Jovankina prilika da budu ravnopravne članice društva kakvom teže, te da svojim radom doprinesu i sebi i drugima. Ovo je zaista sjajna prilika i nadam se da će je Banjalučani prepoznati i pomoći da  ovo postane socijalno preduzeće koje će pomagati ugroženim ljudima i ujedno zaposlenima obezbijediti platu, te poreze i doprinose i sve ono što sleduje zaposlenog čovjeka”, priča za Buku Subašić, koji je Mozaik prijateljstva osnovao prije 14 godina i za to vrijeme, zajedno sa ljudima oko sebe, uspio zadobiti povjerenje sugrađana i donatora za brojne projekte koje su pokrenuli –  javnu kuhinju, javna kupatila, humanitarne prodavnice polovne odjeće, te kontejnere za prikupljanje korištene odjeće i obuće.

Takođe, članovi “Mozaika” redovno obilaze stare i nemoćne socijalno ugrožene građane u našem gradu, te im dijele hranu i nabavljaju namještaj, higijenu i ogrev.

(Buka)