Home Ex-Yu Zeman potvrdio: Predložiću povlačenje priznanja tzv. Kosova

Zeman potvrdio: Predložiću povlačenje priznanja tzv. Kosova

0
epa06478974 Czech President Milos Zeman celebrates his victory in the presidential election run-off in Prague, Czech Republic, 27 January 2018. Current Czech President Milos Zeman defeated former chairman of the Czech Science Academy on 27 January to become the Czech Republic's second president directly elected by citizens. Drahos received 48.47 percent of votes compared to Zeman's 51.52 percent, the statistics office in Prague reported from more than 99.5 percent of polling stations. EPA-EFE/FILIP SINGER

Češki predsjednik Miloš Zeman predložiće predstavnicima vlasti Češke da bude povučeno priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.


Zeman je na konferenciji za novinare, poslije sastanka Višegradske grupe u Pragu, kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio da će pokušati da ubijedi svoje kolege.

– Rekao sam da ću na prvom sastanku sa predstavnicima vlasti Češke koji se bave ustavnim pitanjima iznijeti prijedlog o povlačenju priznanja. Mi smo demokratska zemlja, mogu biti nadglasan, ali o poništavanju priznanja pokušaću da ubijedim svoje kolege – jasan je Zeman.

On je dodao da bi volio da i drugi imaju slično mišljenje, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je rekao da ne može da se miješa u unutrašnja pitanja bilo koje zemlje, pa ni u odluku o eventualnoj promjeni stava o pitanju statusa takozvanog Kosova.

On je dodao da je prenio članovima Višegradske grupe da je kompromisno rješenje za Kosovo i Metohiju jedini mogući put za budućnost cijelog zapadnog Balkana.

Vučić je istakao da je zahvalan Zemanu za podršku i stavove o pitanju Kosova i Metohije.

– Danas sam govorio o našoj politici prema Kosovu i o problemima sa kojima se suočavamo. Ponovio sam stav Srbije da je kompromisno rešenje jedini mogući put za budućnost celog zapadnog Balkana i u EU, ali i za bolje odnose između ljudi koji žive na zapadnom Balkanu – naglasio rekao je Vučić.

Agencije