Home Banjaluka Zemunac pljačkao škole i crkve po Banjaluci, ukrao više od 100.000 KM

Zemunac pljačkao škole i crkve po Banjaluci, ukrao više od 100.000 KM

0

Zemunac Nikola Nešić (30) uhapšen je zbog serijskih pljački u kojima je ukrao novac i robu u vrijednosti od preko 100.000 maraka.

Na meti jednog od najtraženijih lopova u regionu bile su banjalučke srednje škole, Rukometni klub Borac, te Hrišćanska adventistička crkva. Samo iz opljačkane crkve ugrabio je plijen od preko 50.000 maraka.

– Najviše je pljačkao srednje škole, a na meti lopova bile su Poljoprivredna, Ekonomska, Hemijska, Tehnološka i Ugostiteljska škola u kojima je između ostalog, krao i video nadzor – objasnio je izvor iz istrage.

Dio ukradenog novca u iznosu od 17.000 maraka pronađen je kod osumnjičenog, kao i ukradeni predmeti iz drugih pljački.

Izvor iz istrage otkriva da je policija nakon pljačke crkve imala informaciju koje auto koristi osumnjičeni.

Ubrzo je automobil lociran i u njemu su pronađeni predmeti koji će u budućem krivičnom postupku biti materijalni dokazi protiv osumnjičenog.

Pored ostalog u automobilu osumnjičenog pronađen je i dio šrafcigera kojeg je Nešić korstio u pljački jedne od banjalučkih srednjih škola. Drugi dio polomljenog šrafcigera pronađen je tokom uviđaja u školi.

Odmah je raspisana interna potiernica za Nešićem koji je ubrzo uhapšen nekoliko trenutaka prije ukrcavanja u avion koji ga je trebao odvesti u Egipat.

Naime, Nešića je po internoj potjernici Policijske uprave Banjaluka uhapsila Granična policija BiH na Aerodromu Sarajevo.

Osumnjičeni koji je u regionu poznat po pljačkama sproveden je na kriminalističku obradu u PU Banjaluka.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović objasnila je juče da se osumnjičeni tereti za ukupno devet krivičnih djela teška krađa u kojima je pričinjena materijalna šteta od preko 100.000 maraka.

– Nakon zaprimljenih prijava u vremenskom periodu od juna do avgusta ove godine o izvršenim krivičnim djelima u vaspitno- obrazovne ustanove, sportskom klubu, vjerskom objektu i drugim objektima na području Banjaluke policija je izvršila detaljnu analizu prikupljenih dokaza i u saradnji sa tužilaštvom realizovala akciju kodnog naziva “Snimač”  i utvrdila identitet osumnjičenog- izjavila je portparolka Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

Nešić se tereti da je u pomenutom periodu ulazio u objekte iz kojih je krao novac u različitim valutama i druge predmete.

-Policija nastavlja istragu s ciljem utvrđivanja povezanosti osumnjičenog sa drugim nerasvijetljenim krivičnim djelima- naveli su juče iz banjalučke policije.

Predat tužilaštvu

Uhapšeni Nikola Nešić je nakon kriminalističke obrade u Policijskoj upravi Banjaluka predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva. Nakon saslušanja nadležni tužilac odlučiće o eventualnom zahtjevu za jednomjesečnim pritvaranjem.

(Blic)