Home Vijesti Žene neprijatno iznenađene: Na ultrazvuk dojke čekaju po 7 mjeseci

Žene neprijatno iznenađene: Na ultrazvuk dojke čekaju po 7 mjeseci

0

Žene koje ovih dana zakazuju ultrazvučni pregled grudi u UKC RS neprijatno se iznenade kada čuju da termin mogu da dobiju tek u julu naredne godine.

– Trenutno za juni zakazuju ili zovete krajem mjeseca, ako se oslobodi neki popodnevni termin – napisala je jedna od žena na društvenim mrežama, dok je druga navela da je termin dobila tek u julu, dodajući da je to “katastrofa”.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS potvrđuju da je lista zakazivanja za ovaj pregled već popunjena do jula 2019. godine, ali tvrde da to nije i lista čekanja za ovaj pregled. Kako ističu, listu zakazivanja zapravo najviše čine žene koje idu na kontrolne preglede.

– U javnosti, nažalost, ne postoji razumijevanje razlike između liste zakazivanja i liste čekanja. Naime, uobičajena je praksa da ljekar zahtijeva kontrolni pregled za, na primjer, šest ili 12 mjeseci. Pacijenti često u tom slučaju odmah zakažu pregled za šest ili 12 mjeseci unaprijed, i takvi pacijenti kreiraju listu zakazivanja. U Zavodu za kliničku radiologiju lista zakazivanja je trenutno ispunjena do jula. Listu čekanja kreiraju pacijenti koji prvi put treba da obave određeni pregled. U svim slučajevima kada je hitno potrebno uraditi pregled dojke, pacijenti se upućuju u Centar za dojku UKC RS, gdje se takvi pregledi rade prioritetno – navode iz ove ustanove.

Oni ističu i da je prosječno svaka četvrta žena iz Banjaluke u Zavodu za kliničku radiologiju UKC RS u protekle tri godine uradila bar jedan od radioloških pregleda dojki, što je daleko iznad evropskih standarda.

– Imamo dramatično povećanje broja ultrazvučnih pregleda žena u posljednje tri godine, što ne bi bilo moguće bez povjerenja pacijenata – kažu iz UKC.

Nabavljaju revolucionarni aparat

– Univerzitetski klinički centar RS je trenutno u proceduri nabavke najsavremenijeg revolucionarnog ultrazvučnog aparata, koji je posvećen isključivo oboljenjima dojke i koji ne posjeduje niti jedna javna i privatna zdravstvena ustanova na teritoriji bivše Jugoslavije – navode iz UKC RS.

Dodaju da je dijagnostika oboljenja dojke među najvažnijim segmentima Zavoda za kliničku radiologiju ove ustanove.

(Blic)