Home Sport Ženski kuglaški klub “Vrbas” jedini u Banjaluci: Zapaženi rezultati bez finansijske podrške

Ženski kuglaški klub “Vrbas” jedini u Banjaluci: Zapaženi rezultati bez finansijske podrške

0

U današnje vrijeme dosta ljudi kugla radi zabave i rekreacije, ali postoje i oni koji se kuglanjem bave kao sportom, marljivo trenirajući i takmičeći se na turnirima. Grad na Vrbasu trenutno ima samo jedan ženski kuglaški klub, klub “Vrbas”, koji broji dvadesetak žena različite starosne dobi.

Da za kuglanje ne morate imati posebne predispozicije i da ono može biti idealan sport za sve one koji pokažu volju da se njime bave, tvrdi Smilja Bošnjak, sedamdesetogodišnja penzionerka, prvak BiH u kuglanju i kapiten Ženskog kuglaškog kluba “Vrbas”, koja se već 46 godina bavi ovim sportom.

“Kuglanjem sam se počela baviti davne 1972. godine sasvim slučajno, koleginice s posla su slavile 8. mart i pitale me da li bih s njima igrala u timu, pomislila sam što da ne. Kada sam odigrala, svidjelo mi se, zadivilo me koliko mogu čunjeva oboriti i u meni se rodila želja da srušim što više čunjeva. Tako se rodila ljubav za ovaj sport, odmah sutradan sam otišla na trening i od tada nisam prestala”, prisjeća se Bošnjakova.

Objašnjava da je nakon toga u Banjaluci igrala za Ženski kuglaški klub “Vitaminka”. Kada se klub ugasio, formiran je Kuglaški klub “Borac”, ali je iz njega ženska ekipa brzo eliminisana. Tokom duže pauze, dok u Banjaluci nije bilo ženskih kuglaških klubova, Bošnjakova je igrala za klub “Kozara” iz Gradiške.

“Pozvali su me da im nakon formiranja pomognem i onda sam za njih igrala narednih sedam-osam godina. Kada se u Banjaluci opet formirao ženski klub, klub ‘Boljitak’, pozvali su me da i njima pomognem i tako sam s njima i ostala. Godinu dana od osnivanja ovog kluba preimenovali smo se u Ženski kuglaški klub ‘Vrbas’ i pod tim imenom postojimo od 2008. godine”, kazala je Bošnjakova.

Dodaje da je kuglanje kao zavisnost od koje se ne možete ili ne želite osloboditi.

“Kuglanje vas gura narijed, uvijek želim više i bolje da igram, kada krenete, ne možete stati, prosto ste zavisni od toga. Osim što postane sastavni dio života, kuglanje je jako zdrav sport, posebno za kičmu. Imam 70 godina i kuglanje mi pomaže da ostanem vitalna”, objasnila je Bošnjakova.

Da ovo nije samo rekreativna zabava, govori i činjenica da se Ženski kuglaški klub “Vrbas” takmiči u Premijer ligi BiH sa izuzetnim rezultatima.

“Igramo u Premijer ligi BiH i pojedinačno u Premijer ligi RS. Imaćemo takmičenje u oktobru. U BiH postoje četiri ženska tima, tako da jedne drugima idemo u goste, dva puta u jesen i dva puta u proljeće. Na takmičenjima učestvujemo redovno s tim što sve same finansiramo, nemamo sredstava i nemamo sponzora, nemamo opremu, za sve se moramo snaći same, ali imamo volju i ozbiljno treniramo”, istakla je Bošnjakova.

Dodaje da iako bi po rezultatima mogle svake godine ići na takmičenja van BiH, zvog nedostatka finansijskih sredstava ne mogu, te da takođe nemaju dovoljno prostora za treninge, jer u Banjaluci trenutno postoji samo jedna kuglana.

(Nezavisne)