Home Svijet Žestoka poruka Pamele Anderson Hrvatskoj: Izađite iz nacionalističke prošlosti

Žestoka poruka Pamele Anderson Hrvatskoj: Izađite iz nacionalističke prošlosti

0

Poznata američka glumica Pamela Anderson nedavno se uključila i u aktuelne izbore za Evropski parlament tako što je podržala Pokret za demokratizaciju Evrope 2025 (DiEM25).

Osnivači tog pokreta su bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis i hrvatski filozof i aktivista Srećko Horvat, s kojim blisko sarađuje, prenosi hrvatski Portalnovosti.com.

Kao i Anderson, DiEM25 snažno se zalaže za “Green New Deal” (Zeleni Nju dil) – set političkih mjera koji u fokus istovremeno stavlja borbu protiv klimatskih promjena i ekonomske nejednakosti.

Govoreći o razlozima zašto je podržala pokret DiEM25, nekadašnja zvijezda popularne serije “Čuvari plaže” rekla je da joj se sviđa to što je taj pokret spreman učiniti sve što je potrebno kako bi bio inkluzivan.

– To znači uključiti i ljude poput mene. Također, volim biti poetična, izgovarati ono što drugi ne mogu. Ja mogu i hoću. Tako prilazim svemu što radim – kazala je Pamela Anderson.

Glumica je nedavno putem Twittera javno izrazila podršku hrvatskoj lijevo-zelenoj političkoj platformi “Možemo!”.

Ona je dodala da je sretna što vidi da je njen politički angažman izazvao mali potres u Hrvatskoj.

– Možda je Hrvatskoj potreban politički potres ako želite zaustaviti hiljade hrvatskih ljudi koji odlaze iz zemlje zato što ekonomija ne funkcionira i ako želite biti u stanju upravljati situacijom u kojoj će za dva ili tri desetljeća dolaziti milioni klimatskih izbjeglica. Moja poruka Hrvatskoj bila bi: Obratite pažnju na te pokrete, podržite djecu koja štrajkuju, izađite iz nacionalističke prošlosti i vratite se u budućnost – poručila je Anderson.

Avaz