Home Banjaluka ZIMA U PROLJEĆE: Uništeni voće i usjevi, štetu plaćaju sami poljoprivrednici

ZIMA U PROLJEĆE: Uništeni voće i usjevi, štetu plaćaju sami poljoprivrednici

0

Snijeg u maju je desetkovao voćnjake i usjeve u seoskim područjima Banjaluke. Bar za sada, nema naznaka da pogođeni mogu očekivati pomoć Gradske uprave u sanaciji tih šteta kao što je to bio slučaj sa poplavljenima.

Jedan od građana koji se suočio sa tim problemom je i poljoprivredni prozvođač iz zaseoka Lokvari u Mjesnoj zajednici Stričići Drago Ilić.

– Deset centimetera snijega je prvo palo oko Đurđevdana i onda se zadržalo tako hladno vrijeme. Nakon šest do sedam dana snijeg je ponovo pao 13. na 14 maj. Uništilo je poljoprivredne usjeve, a najviše je stradalo voće – kazao je Ilić.

Objasnio je da u voćnjaku ima 400 stabala šljive te da ne vjeruje da će ove godine imati ni 100 kila šljiva. Kaže da je zbog snijega u maju izgubio dva vagona šljive.

– Kod povrtarskih kultura kao što su krompir, pasulj ili luk u sedamdeset odsto slučajeva morati se ponovo sijati. Ja ću to morati uraditi i ko god hoće nešto da ima moraće ponovo da sije samo je problem sada pronaći sjemena jer je to već prošlo – naglasio je Ilić.

Komisija

Dodao je da je slična situacija kod ostalih poljoprivrednih proizvođača u Stričićima, ali i u drugim mjesnim zajednicama tog kraja, kao što je Mjesna zajednica Pavići.

Rekao je da je čuo da je Grad formirao Komisiju za procjenu štete zbog vremenskih nepogoda.

– Bio sam u Mjesnoj zajednici Stričići i tu sam preko njih uputio pismo Gradu Banjaluci, da i nas uzmu u obzir kod procjene štete. Koliko znam, oni još nas nisu dolazili kod nas – kazao je Ilić.

Problem koji je napravio snijeg u višim dijelovima Banjaluke ostao je u sjenci događanja, koja su se negdje istovremeno dešavala u drugim dijelovima grada u kojima su Banjalučani zbog obilnih padavina strahovali da će doći do izlivanja Vrbasa i Vrbanje.

Procjena

Pored toga, dosta problema je bilo zbog oborinskih voda koje su zaplavile pojedina domaćinstva, te pokretanja klizišta koja prijete kućama ili su oštetile saobraćajnice. Trenutno je gradska vlast zauzeta sumiranjem nastale štete na privatnoj imovini građana i infrastrukturi.

Kada je u pitanju problem poljoprivrednika sa snijegom u maju, iz Grada ne dolaze baš ohrabrujuće poruke. Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da, kada su u pitanju poplave, komisije na terenu rade procjenu štete na objektima, a jedna od njih na proljoprivrednim usjevima.

– Došao je prije nekoliko dana sa Manjače zahtjev za procjenu šteta koje su nastupile ranije. Mi možemo zadužiti ovu komisiju, ali ne znam da li ona nakon svog tog vremena može išta pouzdano utvrditi, odnosno da je neka šteta prouzrokovana snijegom i koliko se sada na poljoprivrednim kulturama može procijeniti nešto tako kasno – kazao je Radojičić.

Registrovano 1.515 poljoprivrednih gazdinstava

Prema trenutno dostupnim informacijama, u Banjaluci je u APIF-u registrovano oko 1.515 poljoprivrednih gazdinstava. Tačan broj bi trebalo da bude poznat nakon što Centar za razvoj poljoprivrede i sela oformi jedinstvenu elektronsku bazu podataka, koja bi trebala biti kompletirana do kraja ove godine.

Pored brojnog stanja, u ovoj evidenciji će se za svako gazdinstvo pojedinačno moći, između ostalog, vidjeti koliko zemljišta se obrađuje, kojom vrstom proizvodnje se bavi, te da li ima tržišnih viškova. Osim toga, moći će se vidjeti koliko koje gazdinstvo ima zaposlenih i da li se taj broj povećava ili smanjuje.

Srpska Info